ILO PROJESİ HAKKINDA
Suriye’de Mart 2011’den bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle on binlerce kişi hayatını kaybetmiş, yaralanmış ve milyonlarca Suriyeli yaşadığı yerleri terk etmek zorunda bırakılmıştır. Kendi yaşam alanlarından ayrılmak zorunda kalan bu insanların bir bölümü Türkiye’ye göç etmiştir. Ülkemize gelen göçmenlerin % 70 sinden fazlası mesleği olmayan kişilerden oluşmaktadır. Bu kitlenin işsiz kalması, sosyal entegrasyonlarını da zorlaştırmaktadır. Suriyeli göçmenlerin niteliksiz olarak istihdamları durumunda da düşük veya düzensiz gelir, kayıt dışı çalışma ve sosyal güvenlikten mahrum olma gibi sorunlar, bu kitlenin çalışan yoksul haline gelmelerine neden olmaktadır.
Engelli bireyler, yoksul veya yoksulluk riski altındaki bireyler, yerinden olmuşlar, eski mahkûm veya tutuklular, Roman vatandaşlar, yoksulluk riski altındaki çocuklar, şiddet mağduru kadınlar, madde bağımlıları, çalışan çocuklar ve aileleri, vb. özellikle ele alınması gereken toplumumuzdaki dezavantajlı bireylerdir. Bu grup, Suriyeli göçmenlerden ayrı olarak kendine has özel sorunlara sahip olmasına rağmen, işgücü piyasasına, eğitime, sağlık hizmetlerine ve sosyal korumaya kısıtlı erişim, her iki kitlenin ortak sorunları olarak değerlendirilmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz bu iki kitle, eğitimsiz ve niteliksiz bir durumda olmalarına karşın, nitelikli hale getirilmeleri durumunda, Bursa işgücü piyasasının insan kaynağı talebine cevap verebilecek bir potansiyel arz etmektedir.
Bu sebeple mesleği olmayan Suriyeli göçmenlere ve Türkiye vatandaşı olup dezavantajlı sayılan bireylere tamamen uygulamalı mesleki eğitim verilerek, işgücü piyasasına hazır hale getirilmeleri ve/veya işgücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması, istihdam edilebilirliklerinin arttırılması ve sosyal entegrasyonları sağlanacaktır.
Bu projenin başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda:
- Mesleği olmayan Suriyeli göçmenlere ve dezavantajlı bireylere mesleki eğitim verilerek istihdamlarının kolaylaştırılması,
- Suriyeli göçmenlerin ve Dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılması,
- Suriyeli göçmenleri ve dezavantajlı bireyleri Bursa işgücüne kazandırarak topluma başarılı bir şekilde entegre etmek
- Bursa iş gücü sektöründe vasıflı elemen sıkıntısına çözüm bulmak
- Suriyeli göçmenlerin ve Dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasında istihdam edilebilirliği hakkındaki farkındalığın arttırılması,
- İşgücü piyasasında nitelik kazanmış Suriyeli göçmenlere ve dezavantajlı kişilere yönelik ayrımcılığın tüm biçimlerinin azaltılmasıdır (basmakalıp görüşler ve önyargılar dahil).
Bu proje kapsamında Suriyeli göçmenlere ve dezavantajlı kişilere verilecek olan uygulamalı mesleki eğitimler, Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı’na bağlı Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) bünyesinde gerçekleştirilecektir.
BUTGEM mevcut altyapısı ve tecrübesi ile bu kitlelerin eğitimini sağlayarak, hem kitlelerin nitelik kazanmalarına ve istihdamlarına, hem de Bursa işgücü piyasasına nitelikli eleman kaynağı kazandırarak iki yönlü fayda sağlayacaktır.
Kurslara alınan Suriyeli Göçmenlere AYRICA Türkçe A1 ve A2 eğitimleri verilecek.
Suriyeli göçmenlerin Türkçe dil bilgisi yetkinliklerini geliştirmek için, mesleki eğitimlerden bağımsız olarak, A1 ve A2 düzeyinde Türkçe eğitimi verilecektir.